Het T-rijbewijs

Waarom wordt het T-rijbewijs ingevoerd?
De belangrijkste reden voor de invoering van het T-rijbewijs is het verbeteren van de verkeersveiligheid. Er gebeuren nu namelijk relatief veel ongelukken met Landbouw- of bosbouwtrekkers (LBT’s) en motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS’en), waarbij vooral andere weggebruikers zoals voetgangers en fietsers gevaar lopen.
Het T-rijbewijs heeft betrekking op het rijden op de openbare weg met een LTB of een MMBS. Let op: o.a. de terminaltrekker en  de heftruck breder dan 1.3  meter vallen hier ook onder.
 
Tot 1 juli 2015:
Voor het besturen van deze voertuigen op de openbare weg is geen rijbewijs nodig.
Is men tussen 16 en 18 dan moet men een trekkercertificaat hebben.
 
1 juli 2015 tot 1 juli 2016: overgangsperiode trekkercertificaat:
In deze periode kan men het trekkercertificaat (na 1 juli 2016 is deze niet meer geldig) inwisselen voor een T-rijbewijs, lees op www.rijbewijs.nl of www.rdw.nl hoe dit moet.
 
1 juli 2015 tot 1 juli 2025: overgangsperiode autorijbewijzen:
Voor 1 juli 2015 in het bezit van een rijbewijs en 18+ dan mag men deze voertuigen berijden op de openbare weg. Bij verlenging van het rijbewijs wordt de “T” automatisch bijgeschreven.
 
Rijbewijs behaald na 1 juli 2015:
Mag men niet de openbare weg op met een LTB  of MMBS zonder T-rijbewijs of vrachtautorijbewijs.
 
Na 1 juli 2025:
Men mag alleen de openbare weg op met een LTB of MMBS met een geldig T- of vrachtwagenrijbewijs.
 

Er zijn twee uitzonderingen:

  • LBT’s en MMBS’en die: inclusief verwisselbaar uitrustingsstuk aan de voorkant niet breder zijn dan 1,3 m en die worden gebruikt voor maaien, onkruid bestrijden, vegen, sneeuw ruimen, gladheid bestrijden of hondenpoep verzamelen. Deze voertuigen mogen niet zijn voorzien van de mogelijkheid om een aanhangwagen of getrokken verwisselbare machine te trekken.
  • Voor heftrucks, die niet breder zijn dan 1,3 m, zonder aanhangwagen of verwisselbare getrokken machine, en die worden gebruikt voor het laden en lossen in de directe omgeving van een fabriekshal of magazijn is geen T-rijbewijs nodig. De scholing voor bestuurders van heftrucks die nu al verplicht is op basis van ARBO-wetgeving blijft gewoon bestaan.

Meer weten klik hier voor meer informatie van het CBR.

Het T-rijbewijs halen klik hier

 

Contact

Leus Opleidingen BV
Baniersweg 41
7603 NA Almelo
0546 - 861238
info@leus.nl


Wij zijn open van maandag t/m vrijdag van 08:00 tot 12:00 en van 13:00 tot 17:00Bovag CCV arbeids inspectie cbr esf rijksoverheid spectrum stoof